Material Requirements Planning

De kern van het materiaalbeheer is de MRP run (Material Requirements Planning), waarbij gebruik wordt gemaakt van magazijnvoorraden, minimumvoorraden, doorlooptijden voor aanvulling, geplande afkeuringen en bestaande inkooporders en behoeften om productie- en ordervoorstellen te bepalen op basis van hoeveelheden en deadlines.

MRP voor productie

Om de productie te optimaliseren, combineert de MRP run productievoorstellen tot voor de installatietijd geoptimaliseerde partijen – over een willekeurig aantal BOM-niveaus heen. Ondanks deze partijoptimalisatie worden de oorspronkelijke referenties op alle niveaus behouden – uw MRP-controller kan zo elke vertraging in de levering traceren tot de effecten op de productie- en verkooporders die erachter schuilgaan.

Bestel- en productievoorstellen (MRP+APS)

Material Requirements Planning (MRP) genereert voorstellen voor inkooporders en productieorders. De algemene veiligheidstijd, de doorlooptijd voor de klant en de doorlooptijd voor de aanvulling van de grondstoffen worden in mindering gebracht op de datum van de behoefte, bijvoorbeeld de bevestigde leveringsdatum, om de laatste order of productiedatum te bepalen. Deze data worden duidelijk weergegeven met hun pegging referentie, zodat u nu kunt beslissen wanneer u precies wilt beginnen met de productie.

Behoeften (onafhankelijke behoeften) komen voort uit de orderverwerking, geplande leveringsschema’s of de planning van de productie. Deze behoeften worden door de MRP (Material Requirements Planning) omgezet in bestel- en productievoorstellen, samen met magazijnvoorraden en productieorders en inkooporders die al in behandeling zijn. Er wordt rekening gehouden met lotgroottes, doorlooptijden van aanvullingen, uitvalpercentages, minimale en maximale voorraadniveaus uit de artikelstamgegevens.

In de APS-run (Advanced Planning And Scheduling) worden de op deze manier bepaalde productievoorstellen omgezet in geplande werkorders (PlanWO) en gesorteerd op prioriteit of de door de MRP-run bepaalde streefdata (de meest urgente orders staan bovenaan de lijst).