De voordelen van directe CAD-ERP-integratie

Wie CAD- en ERP-systemen wil koppelen, gaat meestal via een PDM-systeem de weg op. Het PDM-systeem fungeert als een bidirectionele tweezijdige interface die de CAD-gegevens beheert en doorgeeft aan het ERP-systeem. In dit geval zijn zowel de interfaces als de softwaresystemen afkomstig van ten minste twee – in het ergste geval echter drie – verschillende leveranciers.

De vraag van het leidende systeem
De software-invoering van het PDM-systeem alleen is echter niet voldoende, omdat ook moet worden verduidelijkt wie de organisatorische soevereiniteit (d.w.z. het “leidende systeem”) heeft over metadata die zowel als eigenschappen in CAD-bestanden als als als velden in het ERP-systeem wordt onderhouden en vereist.

Met een nieuwe release in januari 2020 neemt TimeLine-ERP nu de directe route en neemt het lezen van referenties en metadata uit CAD-bestanden via native adapters over naar Autodesk Inventor, SolidWorks of SolidEdge zonder omwegen via een extra PDM-oplossing. De CAD-omgeving blijft onaangeroerd – er wordt alleen een extra serverproces geïnstalleerd dat wijzigingen in CAD-gegevens (of bij het inchecken vanuit een bestaande PDM-oplossing) direct vertaalt in materiaallijsten en metagegevens van het ERP-systeem. Voor de metadata is een mapper beschikbaar waarmee elke eigenschap (bijvoorbeeld de “iProperties” bekend van Inventor) kan worden gekoppeld aan een veld in de artikelmaster van het ERP-systeem.

DMS vervangt PDM-systeem

Optioneel kan het in TimeLine-ERP geïntegreerde audit-proof documentmanagement ook het beheer van de CAD-gegevens overnemen – met andere woorden, het biedt zowel het bijbehorende CAD-gegevensbeheer als de in- en uitcheckfuncties. Aangezien deze functie slechts optioneel is, is de start voor bedrijven zonder PDM-oplossing zeer eenvoudig, aangezien er niets verandert in het eigenlijke ontwerpproces en in de opslag van de CAD-gegevens.

Synchronisatie via server

De CAD-Link server synchroniseert alle ontwerpwijzigingen “in real time” in het ERP-systeem en wijzigingen in CAD-gegevens, stuklijsten en metagegevens in versies. Via de BOM-vergelijking kunnen de herziene wijzigingen worden bijgewerkt met reeds in productie zijnde werkorders.

Deze directe procedure verkort niet alleen de invoering van een CAD-ERP-koppeling drastisch – de complexiteit van de oplossing verschilt ook aanzienlijk van de klassieke aanpak.

Als u meer wilt weten over de voordelen van een directe CAD-ERP-integratie of het hele scala aan functies van TimeLine ERP, stuur ons dan een bericht via het contactformulier, schrijf naar info@timelineconsulting.nl. We kijken ernaar uit om van u te horen!