Cloud computing – Alles over de data cloud

Of het nu gaat om starters, kleine bedrijven, middelgrote bedrijven of grote en gevestigde bedrijven – het gebruik van de cloud wordt steeds populairder. Steeds meer bedrijven besteden hun bedrijfsprocessen en gegevens uit aan externe datacenters. Voorbij zijn de dagen dat u zich zorgen maakt over kapotte harde schijven, verloren USB-sticks of het per ongeluk en onherroepelijk laten verwijderen van uw gegevens. De beschikbare bandbreedtes worden steeds hoger en vormen tegenwoordig steeds minder een probleem. Op deze manier is het mogelijk om zelfs grote hoeveelheden gegevens van overal en vooral snel op te halen. Maar wat is cloud computing eigenlijk? Wat gebeurt er precies met de gegevens? En wat zijn de voordelen?

Wat is cloud computing?

Veel termen van digitale innovaties zijn ouder dan je zou denken. Zo is het met de cloud. Al in de jaren vijftig waren er eerste benaderingen, maar toen ontbraken nog de technische voorwaarden voor de uitvoering. Vandaag de dag is het concept veel volwassener. Het basisprincipe kan zo worden uitgelegd: Verschillende werkplekken worden niet meer op de eigen harde schijf of op de interne computer van het bedrijf opgeslagen, maar worden via het internet beschikbaar gesteld. Hiervoor stelt een serviceprovider u een server ter beschikking in de vorm van een virtueel datacenter. U kunt dan tegen betaling toegang krijgen tot verschillende applicaties. Dit kunnen bijvoorbeeld individuele programma’s zijn, hele softwarepakketten, opslagruimte of computerkracht. U hoeft niets te installeren op uw eigen computer, tablet of smartphone; het enige wat u nodig heeft is toegang tot het internet.

Verschillende vormen van cloud computing
De clouddiensten kunnen worden onderverdeeld in drie verschillende categorieën. Infrastructure as a Service (IaaS), Platform as a Service (PaaS) en Software as a Service (SaaS).

Infrastructuur als dienst (IaaS).

IaaS is de eenvoudigste vorm van dienstverlening. Het wordt ingezet en beheerd via het internet. De aangeboden componenten van de infrastructuur omvatten bijvoorbeeld servers, computer- en netwerkcapaciteit, communicatieapparatuur zoals routers, switches of firewalls, opslagruimte en systemen voor het archiveren en beveiligen van uw gegevens. De toegang wordt verleend via particuliere en openbare netwerken. U maakt alleen gebruik van de diensten die u daadwerkelijk nodig heeft. U kunt de middelen van deze infrastructuur naar wens uitbreiden of verminderen.

Platform als dienst (PaaS)

PaaS is een complete ontwikkel- en implementatieomgeving. Het bouwt voort op de infrastructuur van IaaS en is ook uitgerust met alles wat je nodig hebt om nieuwe software te ontwikkelen. PaaS helpt u niet alleen bij het bouwen en testen van een applicatie, maar u staat er ook niet alleen voor als het gaat om het beheren en updaten ervan.

Software als service (SaaS)

SaaS is een methode om softwaretoepassingen via het internet te leveren. Het wordt op afroep geleverd en meestal op abonnementsbasis. U maakt via het internet verbinding met cloud-gebaseerde apps en kunt deze vervolgens gebruiken. Veelvoorkomende voorbeelden zijn e-mail, kalender of zelfs kantoortoepassingen. De serviceprovider beheert de hardware en software en zorgt voor de beschikbaarheid en veiligheid van de app en uw gegevens wanneer u een contract ondertekent. Het behandelt ook alle onderhoudstaken, zoals het toepassen van software-upgrades en beveiligingspatches. Met SaaS kan uw bedrijf een app inzetten en gebruiken met minimale investeringskosten. Bij alle drie de versies betaalt u meestal een vast bedrag, meestal maandelijks, aan de provider.

Welke cloud computingmodellen zijn er?

Geen twee wolken zijn gelijk. Er zijn verschillende types van inzetbaarheid, en je hebt de keuze uit drie modellen:

Public Cloud

De public cloud, oftewel publieke wolk, is een aanbod dat voor iedereen toegankelijk is via het internet. Vaak gaat het om software as a service diensten, zoals web-based e-maildiensten, die door particuliere eindgebruikers worden gebruikt. In de publieke cloud deel je een gemeenschappelijke infrastructuur met veel andere gebruikers. Echter, in dit model heeft u als gebruiker weinig invloed op de bescherming en veiligheid van de gegevens, evenals op de locatie en het type van de gegevensopslag. Bovendien zijn de netwerkbandbreedte en de beschikbaarheid beperkt door vooraf gedefinieerde aanbiedingspakketten.

Private Cloud

De private cloud is een interne, organisatie-specifieke cloud die zijn applicaties alleen beschikbaar stelt aan geautoriseerde gebruikers. In tegenstelling tot de publieke cloud is de private cloud niet toegankelijk voor het grote publiek via het internet. Dit model verplaatst de cloud naar ofwel on-premise computers ofwel servers van externe aanbieders. De toegang is ofwel via het afgebakende intranet ofwel via een gesloten Virtual Private Network (VPN). Aangezien deze vorm van cloud computing niet met andere gebruikers hoeft te worden gedeeld, biedt het een hoog niveau van veiligheid, controle en flexibiliteit.

Hybrid Cloud

Hybrid cloud is een hybride van private cloud en public cloud. Het probeert de voordelen van beide cloudmodellen te combineren in een gemeenschappelijk concept en is veelzijdig. Het stelt u in staat om gevoelige programma’s en gegevens op uw eigen servers te bewaren en bepaalde diensten via het internet te gebruiken met publieke aanbieders om uw eigen middelen te sparen. Welk cloudmodel u moet kiezen hangt af van uw individuele wensen. Maar bovenal moet u de kwesties van veiligheid en gegevensbescherming in gedachten houden.

Wat maakt cloud computing zo populair?

Er zijn vele redenen om de cloud te gebruiken. Drie belangrijke voordelen worden hieronder opgesomd:

Verminderde kosten

Het grootste voordeel van een clouddienst is waarschijnlijk de kostenbesparing. De meestal kostbare aanschaf en onderhoud van uw eigen servers, evenals onderhoud, back-ups en updates zijn volledig geëlimineerd. Met name hardware, die regelmatig moet worden geüpgraded om op de hoogte te blijven van de nieuwste technologie, is een aanzienlijke kostenpost. Als u gebruik maakt van een clouddienst, kunt u deze zorg met een gerust hart overlaten aan de betreffende aanbieder. Hetzelfde geldt voor software. Dit hoeft niet op alle computers te worden aangeschaft of geïnstalleerd en onderhouden. In plaats daarvan betaalt u een vast maandelijks bedrag aan de serviceprovider en kunt u gemakkelijk gebruik maken van hun diensten. U kunt ook de kosten en vooral de tijd voor ondersteuning en administratie besparen. Uw IT-team zal u dankbaar zijn!

Flexibiliteit

Flexibiliteit is ook een steeds belangrijkere factor in de hedendaagse zakenwereld. Het gebruik van de cloud biedt u ook hier enkele voordelen. De bestanden die u in de cloud opslaat zijn op elk moment en op alle apparaten beschikbaar. Het maakt niet uit of u op dit moment op het werk bent of vanuit huis werkt, het enige wat u nodig heeft is toegang tot het internet. Het is ook geen probleem om met meerdere mensen tegelijk aan een dossier te werken. Bestanden worden automatisch gesynchroniseerd, zodat u toegang heeft tot de laatste versie op elk apparaat. Zelfs grote hoeveelheden gegevens kunnen in zeer korte tijd en met slechts enkele muisklikken beschikbaar worden gesteld. U heeft altijd de mogelijkheid om uw opslagruimte uit te breiden of te verkleinen – afhankelijk van wat u op dat moment nodig heeft. Dit voorkomt knelpunten en overcapaciteit.

Beveiliging

Een ander groot voordeel is dat u zich geen zorgen meer hoeft te maken over de vraag of er een back-up van uw gegevens wordt gemaakt. U heeft geen back-up strategie of een eigen server nodig. Als gebruiker hoeft u zich ook geen zorgen te maken over licenties of updates van de software. De back-up is off-site en uw gegevens zijn veilig versleuteld. De 3-2-1-back-upregel wordt in dit verband vaak gebruikt om te voorkomen dat uw gegevens verloren gaan. In een notendop stelt de regel dat er drie kopieën van uw gegevens worden gemaakt – primaire opslag, back-up en off-site kopie. Dit gebeurt door gebruik te maken van twee verschillende opslagtechnologieën en één daarvan off-site op te slaan. Deze verdeling van risico’s over verschillende technologieën minimaliseert het verlies van gegevens als gevolg van systeemgerelateerde fouten. Dus als externe omstandigheden zoals overstroming, diefstal of brand de gegevens onbruikbaar maken, kan men er zeker van zijn dat er een andere kopie is en dat de gegevens niet verloren gaan.

Als u meer wilt weten over cloud computing of het hele scala aan functies van TimeLine ERP, stuur ons dan een bericht via het contactformulier, schrijf naar info@timelineconsulting.nl. Wij horen graag van u en geven u graag advies!